Het ontstaan van Nieuwe Buyl
De 1e generatie
In 1929 trouwde Johan Scholten met Dina Leneman. Johan was opgegroeid op een grote boerderij, De Buyl genaamd. Johan en Dina bouwden op een kavel landbouwgrond, met geleend geld, een eigen boerderijtje. Dit kreeg de naam Nieuwe Buyl. Dina vond het niet fijn om schulden te hebben en bedacht een plan om de lening zo snel mogelijk af te lossen. Ze richtte een kamer in als gastenkamer en ontving pensiongasten. In de jaren erna kreeg het jonge stel twee dochters. Ondanks een voller huis bleven de pensiongasten welkom en werden ze goed verzorgd; de klant was koning.
Tijdens de tweede wereldoorlog kwamen er onderduikers en evacués. Zij sliepen meestal in een ruimte boven het varkenshok. In het veld, daar waar het nu natuurkampeerterrein is, werd een oud kippenhok ingegraven en met takkenbossen afgedekt. Dit was een belangrijke schuilplek. Een van de dochters herinnert zich later dat zij de buurman daar vroeg in de ochtend zag lopen met een pan. Toen ze ernaar vroeg vertelde haar moeder dat hij bramen ging plukken...
De 2e generatie
Na de oorlog, in 1953, trouwde de oudste dochter, Riek, met Herman Tolkamp. Zij gingen inwonen bij haar ouders op Nieuwe Buyl. Herman werkte als molenaar en hielp zijn schoonouders op het land. De onderduikers kwamen na de oorlog regelmatig terug en brachten hier hun vakanties door. Soms sliepen ze in huis, bij goed weer maakten zij geïmproviseerde tenten onder de bomen op het erf. Herman besloot zijn kippenhok om te bouwen tot vakantiewoning: 'De vergulde Kip'. Het praatte zich al snel rond en de verhuur liep goed. Niet veel later kwamen er nog twee huisjes bij. Al snel kwam de vraag of er ook plek was voor een caravan. Herman en Riek genoten van de gasten en vroegen de benodigde vergunningen aan. Zo is vakantieverblijf Nieuwe Buyl in de loop der jaren ontstaan en gevormd.
De 3e generatie
In 1986 overleed Riek plotseling, op veel te jonge leeftijd. Nieuwe Buyl was inmiddels een groene camping met enkele vakantiehuisjes, een veld voor trekkers en korte vakanties en een gedeelte met vaste standplaatsen voor caravans. In overleg is toen besloten dat Ina, de oudste dochter, met haar man en kinderen bij het bedrijf zou komen wonen om haar vader te ondersteunen. In de periode erna heeft Ina de leiding over Nieuwe Buyl overgenomen. In de loop der jaren zijn de drie oude vakantiehuisjes vervangen voor nieuwe vakantiewoningen. Ook op het kampeerterrein heeft de tijd niet stil gestaan....
De 4e generatie
Al van jongs af aan draait Jolanda, dochter van Sam en Ina, actief mee in het bedrijf. Als kind al nam ze reserveringen aan en stond de gasten te woord. Nu, jaren later, neemt ze samen met Ina de leiding. Mede onder haar invloed heeft Nieuwe Buyl een groen en duurzaam karakter. Haar visie op recreëren is sterk terug te zien in de ontwikkeling van het natuurkampeerterrein. Aandacht en liefde voor de natuur zit bij Jolanda echt in de genen, gastvrijheid is haar met de paplepel ingegoten.