Nieuwe Buyl

 Waar je  stilte nog hoort en het donker kunt zien

Cultuurhistorie

Het dorpje Sinderen is in 1243 ontstaan uit een nederzetting bij Kasteel Sinderen. Dit 12e eeuwse kasteel was omringd door grachten. In 1150 werd de Antoniuskapel gesticht. In de loop der eeuwen was de kapel niet alleen als kerk in gebruik, maar ook als school. 

Rond 1875 werd het kasteel verkocht; de nieuwe eigenaar liet het slopen. Met de stenen en de balken zijn een aantal boerderijen in Sinderen gebouwd, nog steeds te herkennen aan de witte kleur. Het fundament en de grachten van het kasteel zijn onopvallende restanten. De witte Antoniuskapel daarentegen is een parel in het landschap. Achter de kapel bevindt zich een oude grafkelder. 

In de zomermaanden is de kapel regelmatig opengesteld voor bezoekers. De Antoniuskapel ligt aan de Kapelweg, net als Nieuwe Buyl. 

Bijzonder in het landschap rond Sinderen zijn de eskopjes, de 'kampen'. Een kamp is een bolvormig stuk land met vaak wat bomen aan de rand. De verhogingen zijn ontstaan door honderden jaren bemesting met potstalmest op het dekzand. 

Antoniuskapel
Antoniuskapel
Voormalig Kasteel Sinderen
Voormalig Kasteel Sinderen
Wapen van Sinderen
Wapen van Sinderen

Terug